Jaarcursus voedselbostuin

Het doel van deze cursus is jou genoeg kennis en vaardigheden mee te geven zodat je met veel goesting zelf aan de slag gaat kan gaan met je voedselbostuin. Onze ondertussen 15 jaar oude voedselbostuin laat je doorheen de drie groeiseizoenen kennismaken met verrassende kleuren, smaken en ideeën om mee naar huis te nemen. Je leert de combinaties zien in de schijnbare chaos en zet de natuur als bondgenoot aan het werk, onder én boven de grond.

Tijdens de 8 lesdagen werken we rond 3 grote thema’s: permacultuur in de moestuin, voedselbosprincipes en verwerking & bewaring van oogst. Je krijgt steeds de theoretische basis uitgelegd. Tijdens een rondleiding of proeverij laten we zien hoe wij die theorie toepassen in onze Drakentuin en uiteraard ga je zelf regelmatig aan de slag.

Hoe begin je aan een nieuw bed ? Welke combinaties in de groentetuin zijn volgens Elke al jaren succesvol ? Hoe krijg je een gezonde bodem ? Waarom blijft Jan maar terugkomen op het belang van mulchen ? Hoe moet je snoeien en wanneer ? Hoe combineer je succesvol groenten, kruiden, struiken, bomen, klimplanten, paddenstoelen in een tuin ? Hoe ga je wildplukken in eigen tuin ? Wat doe je met slakken en woelmuizen ?

Is fermenteren wel veilig en hoe begin je eraan ? Welke theemengsels uit de tuin zijn lekker ? Welke taart van Elke vindt Jan het lekkerst ? Hoe maak je notenporto ? Welke likeur van Jan vindt Elke het lekkerst? Hoe maak je druivensap nog beter ? Een goed recept voor notenburgers ? Hoe begin je aan een plan voor zo’n voedselbostuin ?

Op deze en nog veel meer vragen krijg je een duidelijk antwoord in deze jaarcursus voedselbostuin die Jan en Elke samen geven.

 

Vorm je eigen tuin om tot een voedselbostuin !

Een voedselbostuin vertrekt vanuit het idee hoe de natuur werkt in een bosrand. Vanuit een werkbare mix van ideeën en principes uit bosrandbeheer, permacultuur en voedselbossen leer je in deze basiscursus een voedselbostuin aanleggen en beheren. In de Drakentuin wordt zo al 10 jaar gewerkt en het werkt ! Met deze cursus leggen we uit hoe, in theorie en in praktijk. Zowel de aanleg, het beheer als de verwerking van de oogst komen aan bod.

Voor wie is deze cursus bedoeld ?

Wil je graag wat groenten en fruit voor eigen gebruik en ben je niet vies van bomen en struiken ? Wil je nieuwe smaken en tuinideeën ontdekken ? Wil je jouw moestuin meer klimaatbestendig inrichten en meer biodiversiteit in je tuin ? Wil je ook al dat lekkers uit de tuin leren verwerken en bewaren ? Dan is deze cursus misschien wel iets voor jou.

Nog vragen ?

Waarom zou je dat doen, zo’n voedselbostuin aanleggen ?

In de eerste plaats om zelf vers en lekker voedsel te kweken én dat op een goede manier te verwerken. Ondertussen vergroot je de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit van je tuin en is je tuin beter bestand tegen hittegolven, droogte en hevige regenval.

Wordt er in een voedselbostuin biologisch getuinierd ?

Uiteraard ! Er worden geen pesticiden en kunstmeststoffen gebruikt in de Drakentuin

Wordt er in een voedselbostuin ecologisch getuinierd ?

Uiteraard ! Het handboek ecologisch tuinieren is hier een bron van veel inspiratie geweest.

Wordt er in een voedselbostuin aan permacultuur gedaan?

De tuin is aangelegd na een cursus permacultuur bij Yggdrasil en er is wel degelijk rekening gehouden met de principes, zones en sectoren van permacultuur. De “schijnbare chaos” is in de groentetuin goed uitgewerkt.

Is een voedselbostuin hetzelfde als een voedselbos ?

De Drakentuin is geen voedselbos, want “te klein” voor een echt voedselbos. De opbrengst is enkel voor eigen gebruik en om uit te delen. Maar de verschillende groeilagen waarmee in voedselbossen gewerkt wordt zijn een leidraad voor de aanleg en het beheer van deze tuin.